Het ontvangen van een handgeschreven ansichtkaartje is in onze digitale wereld helaas niet meer zo gewoon als vroeger. Een mailtje, tweetje, appje of Facebookberichtje is sneller, makkelijker en goedkoper. Maar de Heren vinden dat er niets gaat boven een echte, authentieke, traditionele, bij de lokale sigarenwinkel of tabakverkoper gekochte, ansichtkaart. (Vergeet de postzegel niet!)

Heeft u dan eindelijk de stap genomen om een dergelijk kleinood aan te schaffen en bent u nauwelijks bekomen van de inspanningen die u moest plegen om het bordkartonnetje in uw handen te krijgen, rijst daar een heuse Himalya op aan problemen. Want wat zet u erop? Wat schrijft u? Geen paniek, de Heren zijn er om u te helpen. In deze eerste, unieke, authentieke, revolutionaire masterclass ‘Kaartjes schrijven’.

Allereerst, de aanhef. Hoe begin je de, ongetwijfeld persoonlijke en met fijngevoelige emotie doorwrochte boodschap op de kaart. Wij raden u aan goed na te denken over de relatie die u met de ontvanger heeft. Is het familie, een ware vriend of iemand waar u geld van wilt aftroggelen, begin dan met de aanhef ‘Lieve [Naam]’,. Pakt u het liever wat formeler aan, en bent u meer van de Engelse ‘stiff upper lip’ en zijn emoties maar vervelende dingen, dan zouden wij opteren voor het ‘Beste [NAAM],’ als aanhef. Mocht u nog een tikje traditioneler zijn dan kunt u kiezen voor het afstandelijke ‘Geachte heer/mevrouw [ACHTERNAAM]’. Dan weet de ontvanger ook meteen waar hij staat in relatie tot u. Mocht u voornemens zijn een dwangbevel of dagvaarding per ansichtkaart te versturen dan raden wij de aanhef ‘IN NAAM DER KONING’ aan, menig relatie heeft een positieve impuls gekregen na ontvangst van een ansichtkaart met deze aanhef.

Dan komen we aan bij het belangrijkste. De boodschap zelf. Wat ons betreft is het motto ‘klein, maar fijn’ altijd van toepassing. Het fijne van een ansichtkaart is dat dankzij het kleinere formaat (10×15 centimer is heel gangbaar) breedsprakige (of beter: breedschrijvige) individuen geen kans krijgen. Er is slechts ruimte voor twee tot drie zinnen. Let wel, zonder komma’s, bijzinnen en gedachtestreepjes. Formuleer u boodschap dus kort, bondig zonder het doel van de kaart uit het oog te verliezen. Wilt u iemand feliciteren met zijn/haar verjaardag dan volstaat het gebruik van het woord ‘Proficiat’. Wilt u echter de ontvanger op de hoogte stellen van de weersomstandigheden op het waddeneiland Texel, terwijl u tegelijkertijd de ansichtkaart wil aangrijpen om een uitnodiging voor een etentje te doen, raden wij u aan deze zaken met elkaar te combineren.

‘Lieve [NAAM], het weer op Texel is goed, doch enigszins koud. Raar, zou je niet verwachten in de winter. Zullen we snel iets gaan eten? Liefs, [UW NAAM]”.

Zo simpel kan het zijn.

Komt u er echt niet uit? Dan kunt u altijd de Heren inschakelen. Wij schrijven graag een op maat gemaakte boodschap voor u. En wees niet bevreesd, omdat de kerstdagen in aantocht zijn, zullen we binnenkort ook een deel twee van deze masterclass publiceren, waarin wij ingaan op de meestgemaakte fouten bij het schrijven van kerstboodschappen. 

Masterclass Kaartjes Schrijven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.