Je hebt een boek geschreven of je bent ermee bezig. Wat is er dan voor nodig om het uitgegeven te krijgen?

Een boek via een officiële uitgever laten uitgeven is voor veel auteurs een aanlokkelijk scenario, aantrekkelijker dan een boek ‘in eigen beheer’ uitbrengen. We geven je graag wat tips om de kans op succes zo groot mogelijk te laten zijn.

Bedenk dat er heel goede redenen kunnen zijn om bewust te kiezen voor de eigen beheer-optie. Je hebt dan immers alles zelf in de hand en bij een groot verkoopsucces houd je er waarschijnlijk meer aan over. Je kunt er ook vanwege inhoudelijke redenen voor kiezen. Sommige onderwerpen zijn wellicht te specialistisch, te ingewikkeld of te controversieel om commercieel te kunnen worden uitgegeven. Het mooie is dat je jouw werk dan toch kunt laten verschijnen. Uitgeven in eigen beheer wordt steeds makkelijker en steeds betaalbaarder.

Maar stel dat je voorkeur toch uitgaat naar een uitgever, wat is dan een slimme werkwijze? Hopelijk helpen onderstaande vijf tips je op weg!

Tip 1: Maak zelf een goede selectie van potentiële uitgevers

Uitgevers zijn bijna altijd gespecialiseerd in een bepaald soort boeken, bijvoorbeeld managementboeken, sciencefiction, koken, etc. Grotere uitgevers hebben vaak meerdere specialisaties en werken met verscheidene fondsen, in feite een nadere inhoudelijke onderverdeling.

Maak hier echt werk van! Je hebt maanden, wellicht jaren aan een boek gewerkt, ga nu niet plots overhaast te werk. Neem de tijd om een heel goede selectie te maken van uitgevers die werken hebben uitgegeven in hetzelfde genre als waar jouw boek onder valt. Benader alleen die uitgeverijen!

Tip 2: Ga na hoe je beoogde uitgever te werk gaat

Uitgeverijen geven soms op hun website aan op welke manier auteurs met hen in contact kunnen komen en hoe een procedure tot uitgave er globaal uitziet. Volg die op! 

Staat dit niet (duidelijk) vermeld? Probeer dan op een andere manier te achterhalen welke werkwijze de uitgever hanteert. Door bijvoorbeeld, heel simpel, een mailtje te sturen en het gewoon zelf te vragen. Houd dat mailtje kort, stel alleen je vraag en stuur vooral je manuscript (nog) niet mee!

Tip 3: Maak een korte samenvatting 

Stuur nooit zomaar je manuscript naar een uitgever of (nog erger) meerdere uitgevers. Ze zullen er beslist prudent mee omgaan, maar realiseer je dat je hierdoor plots alles uit handen geeft. En bedenk dat je bepaald niet de enige bent die de wens heeft zijn boek te laten uitgeven. Veel beter is het een samenvatting te sturen, eventueel (als de uitgever dat wenst) samen met de eerste tien pagina’s of het eerste hoofdstuk.

Wij adviseren een samenvatting te maken van je boek waarin je vooral heel duidelijk beschrijft wat erin staat. Deze tekst moet wervend zijn, maar vermijd al te hysterische superlatieven. Ga van je eigen werk niet zeggen dat het ‘bloedstollend spannend’ is of ‘razendknap geschreven’. 

Houd de samenvatting echt beknopt, tot maximaal een A4’tje.

Tip 4: Leg de lat heel hoog

Stuur je manuscript (of, in een eerder stadium je samenvatting of het eerste hoofdstuk) pas op als je werkelijk denkt: dit is het beste wat ik op dit moment in huis heb. Hiermee acht ik de kans dat een uitgever mijn werk wil uitgeven zo groot mogelijk.

Weet je zeker dat alle spel- en stijlfouten uit je tekst zijn gehaald? Klopt de interpunctie? Overweeg om hier een professional voor in te schakelen als je weet dat dit niet jouw sterkste punt is.

In ons artikel Een goede corrector gezocht geven we tips en adviezen om een betrouwbare, goede tekstcorrector te vinden.

Zijn alle bronnen gecontroleerd? Kloppen de verhaallijnen helemaal? Staan er geen begrippen in die de doelgroep niet kent? Zorg dat je op al deze vragen overtuigend ‘ja!’ kunt antwoorden. Het helpt enorm als je een aantal mensen bereid vindt kritisch mee te kijken.

Tip 5: Vat een afwijzing niet persoonlijk op als een uitgeverij je boek niet wil uitgeven

Hoe tevreden je zelf ook bent over jouw tekst en hoe goed het naar jouw idee ook past bij een bepaalde uitgever, de kans dat je een afwijzing krijgt is helaas behoorlijk groot. Vat dat niet persoonlijk op. Probeer een afwijzing te zien als een kans om je werk te verbeteren. Vraag de persoon die je voorstel, samenvatting of manuscript beoordeeld heeft op welke punten verbetering mogelijk is. Neem die feedback ter harte! Het staat je natuurlijk vrij hierna een andere uitgever te benaderen of het toch in eigen beheer uit te geven.

Wij wensen je heel veel succes!

Jouw eigen boek laten uitgeven
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *