Wij hebben allebei inmiddels honderden interviews afgenomen voor diverse vakbladen. Het doel daarvan was bijna nooit om nieuws te maken, te scoren met een scoop, maar informatie te verkrijgen over een bepaald, voor de lezer relevant onderwerp. Misschien komen onderstaande tien interviewtips, die wijzelf bij onze interviewklussen toepassen, u van pas.

Zeker de eerste keren is iemand interviewen spannend. Lukt het om bruikbare informatie te verkrijgen? Kom ik niet te ondeskundig over? Zou hij/zij boos worden als ik dit vraag? De beste remedie is even voor de hand liggend als doeltreffend: gewoon beginnen en proberen. Na enige tijd merkt u dat interviewen vooral ontzettend boeiend en leerzaam is.

Tip 1: Kies voor een simpele structuur

Deel het interview op in delen (een stuk of drie, vier) en geef dat aan het begin van het gesprek ook aan. Mensen vinden het vaak fijn als ze structuur ervaren in een gesprek. U kunt tijdens het interview wanneer nodig aangeven: daar komen we later nog op terug.

Tip 2: Geef zelf aan hoe het tijdpad richting publicatie eruitziet

Maak voorafgaand aan het interview afspraken over de mogelijkheid de tekst te corrigeren op inhoudelijke onjuistheden en tot wanneer dat uiterlijk kan. Zorg ook dat u van tevoren al duidelijkheid hebt over eventuele begeleidende beelden. U kunt ook alvast bespreken of de geïnterviewde de tekst na publicatie zelf mag verspreiden, bijvoorbeeld via social media. Stel, kortom, deze praktische zaken meteen zelf aan de orde.

Tip 3: Gun uw geïnterviewde de tijd om na te denken

Cliché, maar er zit echt wat in: durf stiltes te laten vallen. Stiltes leiden bijna altijd tot verdieping en betere antwoorden.

Tip 4: Gun uw geïnterviewde zijn stokpaardje

Soms merk je dat een geïnterviewde iets heel graag wil zeggen terwijl u daar veel minder aandacht aan wilt besteden in het interview. Onze ervaring is dat je in zo’n situatie de geïnterviewde het best even ‘gecontroleerd los kunt laten gaan’ op dat punt en daarna de draad van uw interview weer oppakt. Jullie kunnen dit punt dan beiden loslaten en de geïnterviewde zal waarschijnlijk meer aandacht hebben voor en betere antwoorden geven op uw vragen. (En u bepaalt natuurlijk zelf bij de uitwerking wat u doet met deze door de geïnterviewde aangedragen informatie.)

Tip 5: De verjaardagstruc

Een simpele truc voor als het onderwerp u eigenlijk zelf boven de pet gaat: vraag de geïnterviewde: stel dat u bij een verjaardag met allemaal mensen die hier niets van afweten zou moeten uitleggen waarom u zich zorgen maakt … Of: hoe zou u (op diezelfde verjaardag) uitleggen hoe uw werkdag eruitziet?

Tip 6: Het gaat niet om u

Cijfer uzelf helemaal weg bij de uitwerking van een interview. Het moet gaan om de geïnterviewde. Wees niet zo ijdel om uzelf in de uitgewerkte tekst ook een rolletje te laten spelen, door allerlei scherpe observaties aan uw persoon op te hangen. Vermijd de ik-vorm. En ten slotte: ga niet uw eigen kennis etaleren, maar reik alleen zinvolle informatie aan die de tekst meerwaarde geeft.

Tip 7: Bedenk hoe u het interview gaat afsluiten

Sluit bijvoorbeeld af met de vraag: wat ben ik u nog vergeten te vragen?

Tip 8: Denk na of opnemen zinvol is

Denk na of opnemen zinvol is

Opnemen of niet? Dat hangt erg af van de situatie. Als u niet zoveel van een onderwerp afweet, het heel nauw luistert wat een geïnterviewde exact zegt of als u gewoon niet zo snel mee kunt schrijven dan zouden wij u aanraden het interview op te nemen. Maar alleen meeschrijven (kernwoorden noteren) kan wel degelijk ook voordelen hebben: sommige (minder ervaren) geïnterviewden vinden een opname eng, waardoor het gesprek wat minder prettig en natuurlijk kan verlopen. En uiteindelijk zult u toch alle antwoorden moeten bijschaven op het moment dat u het interview uitwerkt. Als u een opname letterlijk uitschrijft zult u merken dat u volstrekt onleesbare lappen tekst krijgt. Van opgeschreven kernwoorden kunt u soms gemakkelijker een goede compacte zin maken dan van een minutenlang durend antwoord vol haperingen.

Tip 9: Laat corrigeren op feitelijke onjuistheden

Spreek met de geïnterviewde af dat hij/zij de tekst voor publicatie controleert op onjuistheden. Hij/zij gaat niet over de stijl, het al dan niet plaatsen van tussenkoppen, e.d. Voel u dus absoluut vrij dergelijke correcties niet over te nemen. Maar wees tegelijk ook zo professioneel evidente verbeteringen te erkennen.

Tip 10: Probeer zo snel mogelijk te beginnen met uitwerken

Reeds na enkele dagen wordt het steeds lastiger de logica van je eigen aantekeningen te doorgronden … (kunnen we uit eigen ervaring wel zeggen).

 

Ziet u het ondanks deze toch echt goedbedoelde tips niet zitten om aan de slag te gaan als interviewer? Dan bieden wij uitkomst. We nemen deze taak graag op ons. Stuur een mailtje, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

 

Tien interviewtips
Getagd op: