Hoe leg je op een nette manier nadruk op een woord? En hoe zit dat ook alweer precies met accenttekens?

Schrijvers gebruiken allerlei manieren om een woord in een tekst extra nadruk te geven. Als je te veel woorden extra nadruk geeft, dan kan de tekst wat schreeuwerig overkomen. En hoe meer woorden nadruk krijgen, hoe minder groot het effect van extra oplettendheid van de lezer zal zijn. Wees er dus heel terughoudend mee.

Wij adviseren:

  1. Wees zéér spaarzaam met het gebruik van hoofdletters om een woord extra nadruk te geven.
  2. Maak het woord waar je nadruk op wilt leggen niet vet, onderstreep het niet en geef het geen andere kleur.
  3. Met behulp van extra streepjes kun je een woord meer nadruk geven: on-ge-loof-lijk. Dat mag, maar wij vinden het niet zo fraai.
Maar hoe doe je dat dan, nadruk leggen?

Wat ons betreft zijn er twee mogelijkheden: je kunt ervoor kiezen een woord cursief (schuin) te zetten. Of, en dat heeft onze voorkeur, je kunt werken met accenttekens. Voor de duidelijkheid: dat zijn streepjes naar rechts die je op een klinker kunt plaatsen.

  • Kjeld Nuis wint wéér een gouden medaille.
  • Dit is nu al de áchtste keer dat je te laat bent. Ik kan er énig begrip voor opbrengen wanneer zoiets een keer gebeurt, maar dit vind ik gewoon niet leuk meer. Je gedrag begint me behoorlijk op mijn zenuwen te werken.

Het is dus áchtste en niet àchtste. Een accentteken legt ergens nadruk (accent) op, en is dus niet een manier om aan te geven of je een klinker lang of kort moet uitspreken.

Goed om te weten
  • Als je nadruk wilt leggen op twee klinkers achter elkaar, plaats dan op béíde letters accenttekens.
  • Een accentteken op een hoofdletter staat lelijk. Probeer dat te vermijden. Dus niet: Één van de kinderen krijgt een koekje. Maar kies voor: Eén van de kinderen, etc.

Samengevat: door het toevoegen van accenttekens op klinkers kun je extra nadruk op een woord leggen. Maar doe dit niet té vaak.

Nádruk leggen op een woord door accenttekens
Getagd op: